مقاله رایگان در مورد چاپگرهای لیزری

نویسنده:

چاپگرهای لیزری یکی از مقاومترین و قابل اعتمادترین نمونه های لوازم جانبی برای کامپیوترهای شخصی به شمار می آیند. در چاپگرهای امروزی تفکیک پذیری و سرعت چاپ صفحه ها رو به افزایش است. رنگ نیز امروز نقش بسیار مهمی در چاپگرها بازی می کند، همچنین ویندوز نیز در کل نقش بسیار مهمی در سرعت عملکرد چاپگرها ایفا می کند .تفکیک پذیری چاپگرها بر حسب نقطه در اینچ بیان می شود و هر چه تفکیک پذیری بیشتر باشد تصویری که به دست می آید ظریف تر و دارای جزئیات بیشتری خواهد بود.

 

چاپگرهای لیزری
چاپگرهای لیزری

اگر چاپگر ها برای چاپ تصاوی استفاده می شوند بهتر است از چاپگرهای با تفکیک پذیری بالا استفاده شود ولی اگر برای چاپ متن ها و تصویرهای نقشه بریتی ابتدایی استفاده می شود بهتر است که با انتخاب چاپگری که تفکیک پذیری پایینی دارد در هزینه مورد نیاز صرفه جویی کرد. علاوه بر اینها چاپگرها دارای حافظه می باشند و داده های تصویری که به چاپگرها ارسال می شوند در حافظه شان ذخیره می شوند.

چاپگرهای لیزری چون دارای تفکیک پذیری بالا می باشند و در هر مرحله یک صفحه کامل از تصویر را در حافظه خود ذخیره می کنند بنابراین گاهی اوقات این چاپگرها به حافظه ای در حد 14 مگابایت و یا حتی بیشتر نیاز دارند و اگر حافظه مورد نیاز وجود نداشته باشد پیغام خطای Memory Overrunایجاد می شود و برای رفع این مشکل یا باید حافظه را افزایش داد یا ابعاد تصویر را کوچکتر کرد و یا اینکه تفکیک پذیری پایین تری را برای چاپ انتخاب کرد.

 

چاپگرها به صورت تک رنگ و رنگی ارائه می شوند که تک رنگ برای کار با متن و تصاویر گرافیکی و رنگی برای چاپ تصاویر با کیفیت بالا و در حد عکس مورد استفاده قرار می گیرند اما چاپگرهای رنگی گرانتر از چاپگرهای تک رنگ می باشند و سرعت پایین تری نسبت به آنها دارند.

سرعت چاپگرها بر حسب تعداد صفحه در دقیقه PPM بیان می شود و چاپگرهای لیزری دارای سرعت چاپ آتا ۱۵ صفحه در دقیقه می باشند. سرعت چاپگرها به میزان زیادی به کیفیت برنامه راه انداز بستگی دارد، بنابراین استفاده از آخرین نگارش برنامه های راه انداز در ویندوزها از اهمیت زیادی برخوردار است و به این کار معمولا مدیریت برنامه های راه انداز می گویند. برای استفاده از آخرین نگارش برنامه های راه انداز می توان این نگارش راه انداز را از طریق اینترنت در کامپیوتر شخصی خود بارگذاری کرد

و برنامه مزبور را جایگزین برنامه راه انداز موجود در کامپیوتر کرد. معمولا هر چند وقت یکبار ، کارخانه های سازنده چاپگر و یا حتی شرکتی غیر از این کارخانه ها مانند مایکروسافت برنامه راه اندازی را برای چاپگرها ارائه می کنند که اشکالات خاصی در آن بر طرف شده و همچنین ممکن است از نظر افزایش سرعت و یا سازگاری سخت افزاری بهبود یافته باشد.

زبان های چاپگرهای لیزری هر چاپگری دستورهایی را از کامپیوتر میزبان دریافت می کند که نحوه قالب بندی سند چاپی را برایش مشخص می کنند که این دستورها اساس زبان چاپگر را تشکیل می دهند . در این قسمت به بررسی بعضی از زبانهای متداولتر می پردازیم

HP PCL printer

خانواده HP PCL

 HP اولین چاپگرهای لیزری رومیزی را در اوایل دهه ۱۹۸۰ معرفی کرد. چاپگر مزبور خیلی زود به عنوان پیشرو در صنعت چاپگرهای اداری مطرح شد. زبان مورد استفاده در این چاپگرها HP PCL می باشد که به اختصار PCL نامیده می شود.

از آنجایی که PCL در اصل برای خط تولید چاپگرهای سوزنی و جوهر افشان HPطراحی شده بود همراه با ارائه اولین چاپگر لیزری رو میزی (یعنی چاپگر LaserJet با سرعت ۸PPM)، زبان مزبور تقریبا آماده بود و همراه با زبان PCL3 به بازار عرضه شد، ولی زبان PCL3به عنوان یکی از اولین زبانهای مربوط به چاپگرهای لیزری بسیار ضعیف بود و فقط می توانست تعداد نسبتا کمی از قلم ها و تصویرهای گرافیکی نقشه بیتی کوچک را چاپ کند.

بعد از چاپگر LaserJet چاپگر LaserJet Plus جایگزین آن شد ولی این نوع از چاپگر هم از زبان PCL3 استفاده می کرد برای همین خیلی زود PCL3به عنوان استاندارد مطرح شد و به صورت گسترده توسط سایر کارخانه های سازنده چاپگر مورد استفاده قرار می گرفت اما امروزه PCL3منسوخ شده است.

بعد از Laser Jet Plus سری چاپگر های Laser Jet IIعرضه شد که همراه با این چاپگرها زبان PCL4 هم ارائه گردید. PCL4 بر اساس PCL3 بود اما قابلیت چاپ قلمهای بزرگتر مبتنی بر نقشه بینی و یا تصویرهای گرافیکی نقشه بینی بزرگتر نیز به آن اضافه شد. نگارش زبان PCL4را هنوز هم می توان در چاپگرهای شخصی ارزان قیمت یافت.

با تولید چاپگر HP LaserJet III این چاپگر جایگزین LaserJet II شد و همراه با آن زبان PCL5 ارائه گردید. PCL5 برای پشتیبانی سندهای پیچیده طراحی شده است و در کارهایی مانند نشر رومیزی، طراحی گرافیکی و ارائه نرم افزارها خوب عمل می کند. با جایگزین شدن 4

HP LaserJetبه جای HP LaserJet III زبان PCL5e هم ارائه شد که برای ایجاد PCL5e چند پیشرفت دیگر در PCL5 به وجود آمد، مانند امکان گفتگوی مستقیم بین چاپگر و کامپیوتر که جایگزین پیغام های وضعیت ، خطا و … شد. بعد از آن PCL5cهم ارائه شد .

PCL5c هم که کاملا با PCL5سازگاری دارد فقط حاوی دستورهای اضافی برای کار با رنگها می باشد و در اصل مورد استفاده برای چاپگرهای رنگی HP می باشد.

خانواده Adobe Postscript

PostScript نوعی زبان PDL می باشد که توسط شرکت Adobe ارائه شده است. اگرچه شرکت Adobe چاپگرهای لیزری تولید نمی کند اما اجازه استفاده از زبان Postscript را به سایر کارخانه های سازنده می فروشد.

اولین نگارش Postscriptکه 1 Level نام گرفت اولین نمونه پیاده س ازی زبان مزبور توسط شرکت Adobe بود. این زبان برای استفاده در کامپیوترهای Apple Lisaو Macintosh طراحی شده بود. اشکال برنامه Postscript کند بودن آن بود و از آنجا که 1

Post Script Level قدرت پرداز بسیار بالایی را طلب می کرد و در اغلب موارد کند بود شرکت Adobe دومین نگارش Post Script که پیشرفتهای زیادی در آن شده بود را با نام 2

Post Script level معرفی کرد و به علت همین پیشرفتها در نگارش ۲ سرعت عملکرد چاپگرها را بالا برد ضمن اینکه نگارش ۲ کاملا با نگارش اولیه سازگار است.

قطعات چاپگر لیزری

قطعات چاپگر لیزری

برخی قطعات مهم یک چاپگر لیزری

کارتریج تونر:

این قطعه علاوه بر جوهر مورد نیاز دارای یک سطح صاف بسیار حساس به نور نیز می باشد. با عبور کاغذ در داخل تونر، نقاط باردار شده توسط درام جوهر را به خو جذب کرده و سپس پخته می شوند اساس کار تمام کارتریج تونرها با همدیگر یکی است ولی در ظاهر با هم متفاوت می باشند. مراقبت و دقت در نصب یا تمیز کردن آن بسیار مهم می باشد

به طوری که کوچکترین خش بر روی درام آن می تواند بر روی خروجی چاپ تاثیر داشته باشد. تونر ، مهمترین قسمتی است که یک کاربر با آن کار دارد، در ضمن کارتریج تونر را نباید برای مدت بیشتر از چند دقیقه در معرض نور قرار داد و اگر این زمان بیشتر می باشد، باید آنرا درون جعبه ای مخصوص قرار داد و در هنگام خروج تونر از جعبه باید آنرا چند بار تکان داد تا جوهر در تمام سطح آن بطور یکنواخت پخش شود. |

نور لیزر:

این منبع که معمولا از نور قرمز لیزر استفاده می کند در مقابل آینه هایی قرار گرفته و نور آن توسط یک یا چند عدد چیپ کنترل و بر اساس اطلاعات یک صفحه هدایت می شود.

آینه های متحرک:

این آینه های شفاف و صاف می توانند در جهات مختلف حرکت کنند. این آینه ها نور لیزر را به طور مستقیم و با زاویه مناسب روی درام می تاباند.

سنسورها:

در همه چاپگرها از جمله چاپگرهای لیزری سنسورهایی همانند، وجود یا عدم وجود کاغذ، سنسور وجود تونر ، بسته بودن درب و سنسور خروج کاغذ از چاپگر وجود دارد که در صورت خراب بودن یا پاسخ صحیح ندادن آنها به بورد کنترل چاپگر کار نخواهد کرد.

حافظه رم:

یکی از مهمترین پارامترهایی که یک کاربر در هنگام خرید یک چاپگر لیزری به آن توجه دارد مقدار حافظه رم موجود چاپگر و مقدار حافظه قابل افزایش به آن می باشد. حافظه رم در این چاپگرها نسبت چاپگرهای ماتریسی بیشتر می باشد. برای افزایش حافظه رم در این چاپگرها اسلات افزایش حافظه رم وجود دارد که این اسلات جهت نصب بوردهای خاص حافظه رم تعبیه شده است.

ورودی و خروجی کاغذها در چاپگر لیزری

در هر چاپگر محلهایی جهت خواندن کاغذ به چاپگر وجود دارد این محلها یا به صورت موقت و یا به صورت دائم (کاست) می باشد. در محلهای موقت باید در زمان چاپ از آن

استفاده نمود و در کاستها می توان از قبل چندین برگه در آن قرار داد. به طور مثال ر چاپگرهای HP6L دو محل جهت ورود کاغذ به چاپگر وجود دارد.

اما برای خروج کاغذ از چاپگرهای لیزری مسیرها و محلهای متفاوتی تعبیه شده است که هر کدام از مسیرها یا محلها با توجه به موقعیت نصب چاپگر مفید می باشد. مشابه مثال قبل در چاپگرهای HP6L دو خروجی کاغذ در این نوع از چاپگرها وجود دارد.

پانل کنترل چاپگرن

هر چاپگر برای انجام اموری خاص (تعویض فونت، اندازه فونت، بازنشاندن چاپگر و…) دارای یک پانل کنترل با چند عدد کلید و لامپ می باشد. در بعضی چاپگرها، این پانل دارای صفحه LCD و کلیدهای زیادی است (HP4P) و در بعضی دیگر این کلید ها و لامپها کمتر می باشد(HP6L) که با بروز خطا ، چاپگر ، یا اطلاعاتی را در صفحه LCD خود نمایش داده و یا توسط چراغهای پانل نشان می دهد.

چاپ دو روی کاغذ:

در بسیاری مواقع لازم است که پشت و روی کاغذ را مورد استفاده قرار دهیم ولی در حالت کلی طرف دوم کاغذ دارای کیفیت پایین تری خواهد بود برای به حداقل رساندن این اختلاف کارهای زیر مفید می باشد.

١- بعد از چاپ گرفتن از طرف اول کاغذ، آن را به طور کامل خشک نمائیلی ٢- کاغذ خشک شده را صاف نمائید.( چون بعد از چاپ اول کاغذ مقداری خمبله میشود)

٢- کاغذ را از طرف دیگر در کاست قرار داده تا چاپ بر روی آن انجام شول. توقف چاپگر

در بعضی مواقع لازم می شود تا چاپگر در بین صفحات چاپ، برای انجام اموری خاص ( تعویض کاغذها و …) متوقف شود. اگر در نرم افزار مربوطه حالت درستی را تعریف کرده باشید، چاپگر در بین صفحات و قبل از چاپ اولین صفحه توقف خواهد داشت. این موقعیت به شما اجازه انجام امور فوق را خواهد داد. بعد از اتمام کار ، با زدن کلید اصلی چاپگر کار را ادامه دهید.

توقف یک عمل چاپ

اگر فایلی که جهت چاپ به چاپگر ارسال شده است، یک یا دو صفحه است، می توان جهت توقف عمل چاپ، نسبت به بازنشاندن آن اقدام کرد، اما اگر فایل بزرگ باشد باید اقدامات زیر را انجام داد.

١- تمام کاغذها، بحر کاغذی که هم اکنون به داخل چاپگر خوانده شده اس را از کاست و محلهای ورول کاغذ به چاپگر خارج نمائیل.

۲- در نرم افزار مربوطه چاپ یا محل فوق را لغو نهائیل. ٣- چاپگر را Reset کندیل.

تمیز کردن چاپگر برای جلوگیری از خرابی چاپگر و بالابردن کیفیت چاپ، هر از چندگاهی لازم می شود تا چاپگر را تمیز نمائید. برای این کار تونر را از چاپگر به آرامی خارج نموده و آنگاه با یک پارچه خشک و تمیز، داخل چاپگر را به آرامی تمیز نمائید.

چاپ صفحه تست چاپگره ا چاپ صفحه تست دو مزیت دارد، یکی اگاهی شما از پیکربندی چاپگر و دوم درست کردن کار کردن چاپگر برای صفحه تست مراحل زیر را باید انجام داد

١- مطمئن شدن از روشن بودن چراغ آمادگی چاپگر و خاموش بودن دیگر چراغها.

۲- حال کلید پانل را فشرده و آزاد نمائید، چراغ اطلاعات آنگاه روشن خواهد شد و چراغ

آمادگی شروع به چشمک زدن خواهد کرد، تا چاپ صفحه تست چاپگر منتظر بمانیل.

اگر صفحه تست چاپگر ، چاپ نشده مراحل زیر را انجام دهید. ١- مطئمن شود که کاغذ در چاپگر وجود دارد. ۲- چراغهای پانل را جهت اطمینان از وضعیت نشان داده شده چک کنید.

حل برخی مشکلات چاپگر مشکل، چاپگر هیچگونه عکس العملی از خود بعد از انتخاب یک چاپ به چاپگر نشان نمی دهد.

علت:

(1) چاپگر ممکن است متوقف شده باشد. راه حل: چاپ کردن از داخل نرم افزار ویندوز با مدیریت چاپ را ادامه دهید.

(۲) چاپگر ممکن است در حالت مل فیددستی قرار داشته باشد (چراغ اطلاعات به حالت چشمک زن می باشد). راه حل: کلید اصلی پانل را یکبار بزنید.

(3) کابل ارتباطی موازی بین چاپگر و کامپیوتر به طور مناسب وصل نشده است. راه حل: نسبت به درست نصب کردن کابل یا تعویض آن اقدام کنید.

(4) در نرم افزار مورد نظر ،چاپگر اشتباه انتخاب شده است. راه حل: به نرم افزار انتخاب چاپگر برگشته و مطمئن شوید که چاپگر HP6Lانتخاب شده

(5) نرم افزار برای این چاپگر، پورت مناسب را پیکربندی نکرده است. راه حل:نرم افزار مربوطه را چک نمایید تا از درست ست شدن پورت فوق اطمینان حاصل کنید.

(6) کابل برق به چاپگر منتقل نیست و یا برق قطع است. راه حل: کابل و پریز برق را چک نمایید.

(۷) چاپگر به یک دیتاسویچی وصل شده است که به طور درست پیکربندی نشده است.

راه حل: ست آپ دیتاسویچ را چک کنید تا از صحت آن مطمئن شوید. سعی کنید چاپگر را به طور مستقیم و بدون دیتاسویچ به کامپیوتر وصل نمایید تا از درست بودن چاپگر، پورت و کابل اطمینان حاصل کنید. مشکل تمام چراغ های پانل خاموش شده و چاپگر هیچگونه عکس العملی نشان نمی دهد.

علت: برق چاپگر وصل نیست. راه حل: کابل برق و منبع تغذیه را چک نمایید. مشکل: تمام چراغ های پانل روشن مانده است. علت: چاپگر مشکل سخت افزاری دارد.

راه حل: برق چاپگر را قطع کرده و مدتی صبر نمایید و سپس برق را وصل کرده و چاپگر را روشن کنید. اگر هنوز مشکل وجود دارد، چاپگر را باز کرده و تمام بوردهای آنرا خارج نموده و سپس آن را اسمبل نمایید. اگر هنوز هم عیب باقی است به تعمیرکار حرفه ای مراجعه نماییل.

مشکل هر سه چراغ پانل به طور پیوسته چشمک می زنند. علت: کارت حافظه رم نصب شده با چاپگر سازگار نیست. راه حل: بورد حافظه رم را از چاپگر خارج نموده و آنگاه بوردهای ۱

، ۲ ، ۶ یا ۸ مگابایت سازگار با سرعت ۷۰یا ۵۰ نانو ثانیه را در اسلات مربوطه نصب نمایید. مشکل، چاپگر با کاغذ را مچاله می کند و یا در هر بار، چندین کاغذ را به داخل چاپگر می خواند. علت: (۱) راهنماهای کاغذ درست تنظیم نشده اند.

راه حل: کاغذها را از کاست چاپگر خارج نموده و آنگاه آنها را برگ زده تا برگه های بهم چسبیده از یکدیگر جدا شوند سپس آنها را در کاست قرار داده و راهنماهای کاغذ را درست به اندازه پهنای کاغذها تنظیم نمایید. (۲)کاست ورودی کاغذ پر است. راه حل: تعدادی از کاغذها را از کاست خارج نمایید (حداکثر ظرفیت کاست ۱۰۰برگ ۷۵ گرمی می باشد). (۲) کاست خروجی کاغذ پر است.

راه حل: حداکثر ظرفیت کاست خروجی ۱۰۰ برگ ۷۵ گرمی و یا یکعدد برگ ترنسپارنت می باشد. حل برخی مشکلات کیفیت چاپ تعدادی از مشکلات و خرابیهای چاپگر مربوط به کیفیت چاپ بوده و یا بر روی کیفیت چاپ اثر می گذارد.

برخی از این مشکلات را در این قسمت مورد بررسی قرار خواهیم داد و راه حلهای رفع این معایب را می نویسیم. مشکل، نوارهای سفید عمودی در تصویر وجود دارد. علت: آینه های داخلی چاپگر کثیف یا خراب شده اند.

راه حل: نسبت به تمیز کردن یا جایگزینی آینه ها اقدام کنید. مشکل: خطوط افقی سیاه در صفحه چاپ شده مشاهده می شود. علت: (۱) تونر به طور درست نصب نشده است.

راه حل: کارتریج تونر را از جایش بیرون آورده و سپس مجددا درست نصب نمایید.

(۲) تونر خراب شده است. راه حل: نسبت به تعویض تونر اقدام کنید.

(۲) چاپگر به سرویس نیاز دارد. راه حل: قسمت های قابل بررسی را تمیز و موارد گفته شده در این مقاله را در مورد آن به کار برید. مشکل،کاغذ خارج شده دارای چروک می باشد. علت: کاغذ زمانی که از خروجی غیر کاست استفاده می شود چروکیده شده است.

راه حل: از دستگیره مربوطه استفاده کرده و مسیر خروجی کاغذ را تغییر دهید. مشکل: تمام صفحات سفید است. علت:

(۱) تونر ممکن است درست نصب نشده باشید. راه حل:تونر را مجددا نصب نمایید.

(۲) تونر ممکن است کاملا خالی شده باشد. راه حل:یک تونر جدید جایگزین نمایید.

(۳) چاپگر ممکن است به سرویس نیاز داشته باشید.

راه حل: برای اطمینان از خرابی چاپگر و نه ارسال اطلاعات، صفحه تست چاپگر را | آزمایش کنید. اگر مشکل از چاپگر بوده نسبت به سرویس آن اقدام کنید.